Historiek


We houden graag ons Chiro-archief levendig. Heeft u informatie, spullen of foto's die je met ons wilt delen? Neem gerust contact op via info@chiroaartrijke.be of via Flore (0471/95.45.50).


1956: Oprichting Kroonwacht Aartrijke

Deze jeugdbeweging voor meisjes van de lagere school had tot doel
de jonge jeugd aan te sporen om zich in te zetten voor de Kerk en maatschappij.
Zondagnamiddagactiviteiten bestonden onder andere uit zangstonde met ‘ernstige en luimige liederen’,
volksdansen, af en toe een speurtocht, dorpsspel, wandeltocht, knutselnamiddag… Deze Chirozondagen vonden plaats op de speelplaats in de school van Aartrijke.
De Chiro werd opgericht door Maria Allemeersch die hulp kreeg van gewestverantwoordelijke Margriet Gunst. 

(Foto: Kroonwacht Aartrijke mei 1956 - persoonlijk fotoalbum Margriet Gunst)1961: Oprichting Chirojongens Aartrijke

De SASA (Sint-Andreas Studentenbond Aartrijke) werd opgericht door enkele studenten eind jaren 50. Wanneer Arnold Van de Sompele onderpastoor werd in Aartrijke, kreeg het verenigingsleven een stevige boost en zo werd de SASA ingelijfd tot Chiro. Hubert Cardon, Gerard Baessens, Etienne Goderis, Eric Vanheste, Paul Goderis, Wilfried Roose, Jef Stellemans, Jozef Delrue en Guido Roose waren bij de oprichting. De vereniging bloeide open en werd voor velen een pleisterplek in het weekend waar er veel aangename uren doorgebracht werden. De vereniging kende succes.

De Chirojongens en de Kroonwacht hebben een aparte werking, maar hadden een goeie band. Ze gingen vaak naar hetzelfde dorp op kamp. De zusters waren dan koks.

(Foto: Chirojongens Aartrijke 1961: Inlijving SASA wordt Chiro - fotoalbum Etienne Goderis)


1965: Chiromeisjes Aartrijke   

Alle kroonwachtgroepen uit West-Vlaanderen sluitten zich aan bij de Landsbond ‘Chirojeugd’.
De kroonmeisjes ruilden hun blauw plooirokje, witte bloes en blauwe das in voor 
een lichtblauw kleedje met oranje das.

 

(Foto: Chiromeisjes Aartrijke 1968: Kamp in Brasschaat)


1987: Einde werking Chirojongens Aartrijke

Door gebrek aan leiding kwam er een eind aan de werking voor Chirojongens. Later werd in Aartrijke een KSA opgericht, maar ook daar lag een gebrek aan leiders aan de basis om na 5 jaar te stoppen.


2005: Chiromeisjes wordt gemengde Chiro Aartrijke

De Chiromeisjes breidden uit en verwelkomden ook jongens. Aan de start van het nieuwe werkjaar wordt niet langer meer gesproken over Chiromeisjes Aartrijke, maar over Chiro Aartrijke.


2013: Nieuwe vestiging

Door de afbraak van Jonkhove (waaronder de Chiroheems) week de Chiro uit naar de site van de kinderboerderij (Aartrijksestraat 63). Sinds september 2013 ging de werking van start in wooncontainers.
 

2015: Opnieuw Aspi-afdeling
 

2022: Feestweekend 66 jaar Chiro Aartrijke

We vierden ons 66 jaar bestaan (uitgesteld 65 jaar door Covid-19) met een heus feestweekend. Maar liefst 120 leiding & oud-leiding waren aanwezig op de receptie!